Saturday, January 31, 2015

Πληροφορίες & τεχνικά χαρακτηριστικά της Σύνθετης ξυλείας

Σύνθετη Ξυλεία                                                

1.Προϊόντα υψηλής τεχνολογίας

Ο όρος σύνθετη ξυλεία περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία που έχουν φτιαχτεί από τεχνικά αποξηραμένες σανίδες, από τις οποίες έχουν αφαιρεθεί τα τμήματα εκείνα που μειώνουν την ελαστικότητα, καθώς και οπτικά ελαττώματα όπως οι μεγάλοι κόμποι, η συσσωρευμένη ρητίνη στην επιφάνεια ή σε θυλάκους κάτω από την επιφάνεια του ξύλου καθώς και μαυρίσματα ή ρωγμές από το στέγνωμα. Η εξάλειψη των προβληματικών σημείων καθώς και η δομή των επικολλημένων στρώσεων ξυλείας έχει σαν αποτέλεσμα μια ομάδα προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, γνωστή σαν σύνθετη ή επικολλητή ξυλεία.


2. Προϊόντα υψηλής σταθερότητας

Η ολόσωμη ξυλεία που χρησιμοποιείται στις κατασκευές κτιρίων συνεχίζει να στεγνώνει και μετά την εγκατάστασή της μέχρι η εσωτερική της υγρασία να εξισορροπηθεί με την υγρασία του περιβάλλοντος χώρου. Κατά την διαδικασία αυτή συρρικνώνετε, παραμορφώνετε και σκεβρώνει. Μια δοκός 24cm πλάτους, για παράδειγμα, συρρικνώνετε μεταξύ 10 και 20mm όταν η υγρασία στο εσωτερικό της δοκού πέσει 30% με 10%. Αυτό μεταξύ άλλων προκαλεί ρωγμές. Ο πιο συχνός λόγος των διαρροών εξωτερικών τοίχων και των επακόλουθων ζημιών που προκαλούνται από την υγρασία είναι η χρήση ολόσωμης ξυλείας που εγκαταστάθηκε ενώ ήταν ακόμα υγρή.

Κατά την διάρκεια της παραγωγής της Σύνθετης ξυλείας, οι σανίδες αποξηραίνονται και χάνουν μεταξύ 30% και 10% της υγρασίας σε όλον τους τον όγκο. Με αυτόν τον τρόπο το τελικό προϊόν έχει εξισορροπημένη υγρασία με τον περιβάλλοντα χώρο πριν ακόμα τοποθετηθεί.

Τα προϊόντα σύνθετης ξυλείας παρουσιάζουν, ουσιαστικά καλύτερα χαρακτηριστικά από την
ολόσωμη ξυλεία κατά την διάρκεια της εγκατάστασης. Επίσης δεν σκεβρώνουν και δεν ραγίζουν. Έτσι καθιστούν την σύνθετη ξυλεία ιδιαίτερα κατάλληλη για εφαρμογές με «εμφανή στοιχεία» και απαραίτητη για μια υψηλής σταθερότητας κατασκευή.


3.Η σύνθετη ξυλεία προσαρμοσμένη στις ανάγκες σας

Δοκοί σύνθετης ξυλείας μπορούν να κατασκευαστούν στις ακριβείς διαστάσεις που χρειάζεται και σχεδόν σε οποιοδήποτε είδος ξυλείας.


4. Η σύνθετη ξυλεία υλικό αντοχής

Δεδομένου ότι τα σύνθετα είναι κατασκευασμένα από πολλές ελασματοειδείς σανίδες, τα ελαττωματικά σημεία της ξυλείας ελαχιστοποιούνται με αποτέλεσμα το τελικό προϊόν σύνθετης ξυλείας να έχει ιδιότητες αντοχής που είναι περισσότερο από 40% υψηλότερη από εκείνες που ισχύουν για την ολόσωμη ξυλεία. Αντοχή kp/m2=360.


5. Η σύνθετη ξυλεία είναι ελαφριά

Σε συνδυασμό με άλλα υλικά ξύλου, ελαφριές κατασκευές μπορεί να γίνουν από σύνθετη ξυλεία, η οποία είναι κατάλληλη και για κατασκευές μεγάλης έκτασης μεταξύ δύο στηριγμάτων. Έτσι μπορούν να δημιουργηθούν μεγάλες περιοχές απαλλαγμένες από κολώνες στήριξης όπως βιομηχανικά κτίρια και αποθήκες με ευελιξία και υψηλή χρησιμότητα.
Λόγω της υψηλής αναλογικής αντοχής σε βάρος των Σύνθετων, σε σύγκριση με το δομικό χάλυβα, μπορούν επίσης να εξοικονομηθούν χρήματα στο μέγεθος του γερανού που θα απαιτηθεί για την ανέγερση ενός κτιρίου. Ειδικό βάρος≈470kg/m3.


6. Η σύνθετη ξυλεία είναι ανθεκτική σε χημικό περιβάλλον

Σε ένα επιθετικά χημικό περιβάλλον όπου άλλα υλικά διαβρώνονται άμεσα, η σύνθετη ξυλεία είναι από την φύση της ανθεκτική. Αυτός αλώστε είναι και ο σημαντικότερος λόγος για τον οποίο η σύνθετη ξυλεία χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο σε πισίνες και αποθήκες αλατιού και λιπασμάτων. Η συναρμολόγηση και στερέωση των κατασκευών σε αυτές τις περιπτώσεις γίνεται με γαλβανισμένο ή ανοξείδωτο χάλυβα.


7. Η σύνθετη ξυλεία είναι ανθεκτική σε φωτιά

Η μεγαλύτερη αντοχή του Σύνθετου Ξύλου στη φωτιά έχει πλέον αποδεδειγμένα επιβεβαιωθεί ύστερα από πραγματικά περιστατικά πυρκαγιάς και μελέτες χρόνων. Σε περίπτωση πυρκαγιάς το σκυρόδεμα εμφανίζει ρήγματα με αποτέλεσμα να καταρρέει λόγω της παραμόρφωσης του οπλισμού του. Οι λιθοδομές επίσης καταρρέουν και ο χάλυβας διαβρώνεται και χάνει τις ιδιότητες του. Αν και κατασκευασμένη από εύφλεκτο υλικό,  η σύνθετη ξυλεία παραδόξως έχει μεγαλύτερη αντοχή στην φωτιά από τα άλλα οικοδομικά υλικά. Η φωτιά σε μια δοκό σύνθετης ξυλείας σβήνει από μόνη της εκτός αν αναζωπυρώνεται από άλλες ύλες. Η απανθρακωμένη επιφάνειά μιας δοκού σύνθετης ξυλείας, που θα προκύψει από την εκτενή έκθεσή της σε φλόγα 275°C, θα προστατεύσει το εσωτερικό της και ταυτόχρονα τις μηχανικές αντοχές της. Το γεγονός αυτό αναγνωρίζεται πλέον διεθνώς και από τις ασφαλιστικές εταιρείες που καθορίζουν τα κριτήρια πυρασφάλειας.


8. Η σύνθετη ξυλεία είναι μονωτική

Λόγο του ότι η σύνθετη ξυλεία είναι ένα προϊόν επιστρώσεων πολλαπλασιάζει την ιδιότητα του ξύλου να μονώνει την θερμότητα και τον ηλεκτρισμό. Αυτό καθιστά το υλικό κατάλληλο για κατασκευές σε κρύο ή ζεστό περιβάλλον. Μια δόκός σύνθετης ξυλείας μπορεί να διαπερνα ένα εξωτερικό τοίχο χωρίς να προκαλεί ανεπιθύμητες θερμικες απώλειες στο εσωτερικό του χώρου. Θερμική αγωγιμότητα s=0,10Kcal/Mho. Ηχητική μόνωση 350% μεγαλύτερη από άλλα ισομεγέθη υλικά.


9. Η σύνθετη ξυλεία είναι επεξεργάσιμη                                           



Οι κατασκευές σύνθετης ξυλείας μπορούν εύκολα να σχεδιαστούν σε οποιοδήποτε κτίριο, με τις ακριβείς λεπτομέρειές τους, έπειτα να παραχθούν στο εργοστάσιο και να εγκατασταθούν γρήγορα στον χώρο ανέγερσης. Η σύνθετη ξυλεία μπορεί να διαμορφωθεί και να επεξεργαστεί με συνήθη εργαλεία χειρός που επιτρέπει τις ενδεχόμενες προσαρμογές που πρέπει να γίνουν γρήγορα στο χώρο εγκατάστασης.


source info: via Internet

No comments:

Post a Comment